Wat is tekening-analyse?
Tekeningen vertellen meer dan je denkt. Tekeningen maken namelijk dingen zichtbaar die niet zichtbaar zijn; emoties, hoe relaties ervaren worden, deuken die in het verleden zijn opgelopen, verlangens. ‘Niets is per ongeluk getekend, maar het is een manier om het onbewuste aan het woord te laten,’ zegt C.J. Jung. Tekeninganalyse is de taal van tekeningen verstaan en vertalen naar woorden.
Wat heb je aan een tekeninganalyse?
‘Een tekening geeft weer hoe de tekenaar de werkelijkheid ervaart’ (Gregg Furth). Met een analyse van een tekening kan je als het ware door de bril van de tekenaar kijken. En dat kan heel verhelderend zijn.
Kinderen en volwassenen
Soms speelt er iets in het leven van een kind, waar je maar niet bij kunt komen. Dan merk je aan alle kanten dat er iets is, maar de vinger erop leggen lukt maar niet. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms kan of durft het kind het er niet over hebben. Een tekening is dan een prachtig hulpmiddel. Want in een tekening komen al deze dingen wél naar buiten.
Voor volwassenen geldt uiteraard precies hetzelfde. Soms komen we ergens maar niet verder mee of stoppen we emoties of herinneringen diep weg om er maar geen last van te hebben. Ze zullen echter altijd weer de kop opsteken. Een tekeninganalyse kan helpen letterlijk in beeld te brengen wat er dan speelt en op die manier de thema’s die spelen aan te gaan. De boel open te gooien.
Beeldentaal
Wat je uit een tekening kan lezen is meestal niet letterlijk. Net als in dromen is het vaak een aanduiding in symbolen of metaforen. Een tekeninganalyse geeft je daarom niet letterlijk antwoord op vragen, maar geeft je wel idee van waar je het moet zoeken. Het geeft je handvatten om samen zoekend mee in gesprek te gaan.
Wat krijg ik als ik een analyse laat maken?
Als je een tekening opstuurt om te laten analyseren, zal ik in eerste instantie wat achtergrondinformatie vragen. Zo kan ik beter plaatsen wat er te zien is. Vervolgens pas ik diverse technieken toe om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Deze informatie bundel ik in een korte, kernachtige analyse. Soms geef ik nog enkele tips voor vervolg of stel ik vragen die van belang kunnen zijn om met de tekenaar te bespreken. Je kunt na de analyse altijd om toelichting vragen.
Tips:
Analyse aanvragen
“We herkennen veel in de analyse, bijvoorbeeld het goed willen doen, gericht zijn op de ander en de ander haarfijn aanvoelen. Leuk om het zo terug te zien.”
“Ik vind het mooi … Ook confronterend, heel kloppend en herkenbaar.”
“Het is eigenlijk precies hoe Z. is.”
“Ik moest echt even een traantje weg pinken. Veel dingen voelden herkenbaar.”
“Bedankt voor deze mega uitgebreide en heldere uitleg. Jemig, wat kun je dan een hoop uit zo’n tekening halen, zeg.”
“Ik vond het heel bijzonder om te lezen. Ook voor later.”
“De verbouwing en verhuizing heeft meer teweeg gebracht dan we soms doorhadden.”
Dit onderdeel ben ik nog aan het ontwikkelen. Ben je geïnteresseerd en wil je wel een proefsessie doen? Stuur me een berichtje en ik neem contact met je op.
Bij tekencoaching gaan we in gesprek aan de hand van jouw tekeningen. Dat kunnen tekeningen zijn die je al gemaakt hebt, of we gaan ter plekke aan de slag. Dat kan op locatie of online. We gaan aan wat er speelt in je leven en wat je een plek probeert te geven. Dat kan van alles zijn. Of het nu een dilemma is waar je niet uitkomt, een gebeurtenis die je achtervolgt of een persoonlijkheidskenmerk van jezelf waar je moeite mee hebt: we zoeken een weg die bij jou past. Het maakt niet uit hoe goed je kunt tekenen, je hoeft het alleen maar fijn te vinden om te doen. Tekencoaching is voor alle leeftijden.
Foto’s door Nienke Hartog