Menu

Tekening-analyse

Wat is tekening-analyse?

Tekeningen vertellen meer dan je denkt. Tekeningen maken namelijk dingen zichtbaar die niet zichtbaar zijn; emoties, hoe relaties ervaren worden, deuken die in het verleden zijn opgelopen, verlangens. ‘Niets is per ongeluk getekend, maar het is een manier om het onbewuste aan het woord te laten,’ zegt C.J. Jung. Tekeninganalyse is de taal van tekeningen verstaan en vertalen naar woorden.

Wat heb je aan een tekeninganalyse?

‘Een tekening geeft weer hoe de tekenaar de werkelijkheid ervaart’ (Gregg Furth).  Met een analyse van een tekening kan je als het ware door de bril van de tekenaar kijken. En dat kan heel verhelderend zijn.

Kinderen en volwassenen

Soms speelt er iets in het leven van een kind, waar je maar niet bij kunt komen. Dan merk je aan alle kanten dat er iets is, maar de vinger erop leggen lukt maar niet. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Soms kan of durft het kind het er niet over hebben. Een tekening is dan een prachtig hulpmiddel. Want in een tekening komen al deze dingen wél naar buiten.

Voor volwassenen geldt uiteraard precies hetzelfde. Soms komen we ergens maar niet verder mee of stoppen we emoties of herinneringen diep weg om er maar geen last van te hebben. Ze zullen echter altijd weer de kop opsteken. Een tekeninganalyse kan helpen letterlijk in beeld te brengen wat er dan speelt en op die manier de thema’s die spelen aan te gaan. De boel open te gooien.

Beeldentaal

Wat je uit een tekening kan lezen is meestal niet letterlijk. Net als in dromen is het vaak een aanduiding in symbolen of metaforen. Een tekeninganalyse geeft je daarom niet letterlijk antwoord op vragen, maar geeft je wel idee van waar je het moet zoeken. Het geeft je handvatten om samen zoekend mee in gesprek te gaan.

Wat krijg ik als ik een analyse laat maken?

Als je een tekening opstuurt om te laten analyseren, zal ik in eerste instantie wat achtergrondinformatie vragen. Zo kan ik beter plaatsen wat er te zien is. Vervolgens pas ik diverse technieken toe om zo veel mogelijk informatie te verzamelen. Deze informatie bundel ik in een korte, kernachtige analyse. Soms geef ik nog enkele tips voor vervolg of stel ik vragen die van belang kunnen zijn om met de tekenaar te bespreken. Je kunt na de analyse altijd om toelichting vragen.

Een tekeninganalyse aanvragen

Tips:

  • Kies een tekening die typisch is voor de maker. Eén waarvan je zegt: zo teken(t) hij/zij/ik altijd. Of juist een tekening die je opvalt. Twijfel je? Neem dan gerust contact op om te overleggen.

  • Je kunt aangeven of je iets specifieks wilt weten, over de tekening of over de tekenaar. Misschien ben je benieuwd hoe je kind zich voelt op school. Of je vraagt je af wat het toch betekent dat je kind alsmaar hetzelfde tekent. Misschien heb je zelf iets getekend en voel je er wel iets bij, maar kun je het niet goed duiden. Vermeld het!

Analyse aanvragen

  • Een aanvraag indienen is vrijblijvend. Vraag een aanvraagformulier aan via het contactformulier. Deze stuur ik je dan per mail toe. Nadat ik je formulier ontvangen heb neem ik contact met je op over de aanvraag. Na betaling (65 euro, incl. btw, per analyse) ga ik aan de slag.

Ervaringen

“We herkennen veel in de analyse, bijvoorbeeld het goed willen doen, gericht zijn op de ander en de ander haarfijn aanvoelen. Leuk om het zo terug te zien.”

“Ik vind het mooi … Ook confronterend, heel kloppend en herkenbaar.”

“Het is eigenlijk precies hoe Z. is.”

“Ik moest echt even een traantje weg pinken. Veel dingen voelden herkenbaar.”

“Bedankt voor deze mega uitgebreide en heldere uitleg. Jemig, wat kun je dan een hoop uit zo’n tekening halen, zeg.”

“Ik vond het heel bijzonder om te lezen. Ook voor later.”

“De verbouwing en verhuizing heeft meer teweeg gebracht dan we soms doorhadden.”

Tekencoaching

Bij tekencoaching gaan we in gesprek aan de hand van jouw tekeningen. Dat kunnen tekeningen zijn die je al gemaakt hebt, of we gaan ter plekke aan de slag. Dat kan op locatie of online. We gaan aan wat er speelt in je leven en wat je een plek probeert te geven. Dat kan van alles zijn. Of het nu een dilemma is waar je niet uitkomt, een gebeurtenis die je achtervolgt of een persoonlijkheidskenmerk van jezelf waar je moeite mee hebt: we zoeken een weg die bij jou past. Het maakt niet uit hoe goed je kunt tekenen, je hoeft het alleen maar fijn te vinden om te doen. Tekencoaching is voor alle leeftijden. Een proefsessie duurt 1-1,5 uur en kost 75 euro (incl. btw).

Workshop of lezing

Benieuwd naar de achtergrond van tekeninganalyse? Boek een lezing! Aan de hand van voorbeelden leg ik je uit hoe je tekeningen kunt lezen en krijg je inzicht in wat er allemaal in een tekening te zien is. Ben je leerkracht, ouder of werk je op een andere manier met jonge mensen? Ik kom graag op jouw school, praktijk of bedrijf vertellen. Een lezing duurt 1,5 uur en kost 250 euro, excl. btw en reiskosten.

Wil je zelf ervaren wat je eigenlijk vertelt met je tekening? Neem contact op voor een workshop. Aan de hand van een opdracht gaan we zelf tekenen en daarna duiken we in de gemaakte tekeningen. Wat zegt die tekening over jou? Ik kom graag in teams, op je vrijgezellenfeest of ander mooi gezelschap. Een workshop duurt 2-2,5 uur. Vanaf 5 personen. Kosten afhankelijk van de groepsgrootte.

Geïnteresseerd? Neem contact op via het contactformulier.

Foto’s door Nienke Hartog